چاپ اسکرین چیست؟ فرآیند، انواع و مزایا
این مقاله راهنمای دقیقی درباره فرآیند چاپ سیلک ارائه میدهد که شامل توضیح مرحله به مرحله این فرآیند میباشد.
فهرست مطالب
- چاپ اسکرین چیست؟
- فرآیند چاپ سیلک اسکرین: راهنمای گامبهگام
- تجهیزات معمول چاپ اسکرین
- انواع فرآیند چاپ اسکرین
- مزایا و معایب چاپ اسکرین
- کاربردهای چاپ سیلک اسکرین
- چاپ اسکرین در مقابل چاپ دیجیتال: تفاوتهای اساسی
- نتیجهگیری
- سوالات متداول
چاپ اسکرین چیست؟
چاپ اسکرین یک تکنیک سنتی است که شامل فشار دادن جوهر از طریق یک مش شابلون شده به سطح یک زیرلایه برای دستیابی به طرحهای چاپی میشود. این فرآیند همچنین به نامهای چاپ سیلک اسکرین یا سریگراف شناخته میشود. امروزه این فرآیند در صنایع مختلف به طور گستردهای استفاده میشود زیرا با مواد مختلف سازگار است، تکرار نامحدود دارد و رنگهای با درخشندگی بالا در طراحیها ایجاد میکند.
علاوه بر این، چاپ اسکرین جوهر ضخیمتری نسبت به بیشتر روشهای چاپ تولید میکند. اگرچه تولیدکنندگان معمولاً از چاپ اسکرین بر روی پلاستیک و پارچهها استفاده میکنند، با استفاده از جوهرهای ویژه، میتوان روی مواد دیگری مانند پلاستیک، سرامیک، شیشه و غیره نیز چاپ کرد.
فرآیند چاپ سیلک اسکرین
در اینجا یک مرور کلی از مراحل چاپ اسکرین آمده است:
مرحله 1: طراحی
اولین چیزی که در فرآیند چاپ سیلک نیاز دارید، تصویر یا متنی است که از آن نسخههای طرح ساخته میشود. سپس، چاپهای طرح یا الگوی انتخابی روی فیلم شفاف استات انجام میشود.
مرحله 2: آمادهسازی شابلون
مرحله بعد انتخاب توری برای عملیات چاپ سیلک است. با این حال، بهتر است توری را بر اساس نوع مواد یا پارچه مورد نظر برای چاپ و پیچیدگیهای طراحی انتخاب کنید. سپس، توری را با یک لایه امولسیون حساس به نور بپوشانید.
مرحله 3: انتقال طرح به شابلون
ورق استات حاوی طرح را روی توری قرار دهید و هر دو را در معرض نور شدید قرار دهید. این کار به سخت شدن رنگ امولسیون کمک میکند. اگر طرح از چند رنگ استفاده میکند، باید برای هر رنگ یک توری متفاوت در نظر بگیرید.
مرحله ۴: شستو شوی شابلون
بخشی از صفحه نمایش که توسط طرح چاپی پوشش داده نشده است، پس از مدتی سفت میشود، در حالی که هر بخش امولسیون که توسط نور متمرکز سفت نشده است، شسته میشود. این اثر برتری از طرح مورد نظر روی توری ایجاد میکند. پس از شستشو، توری به طور کامل خشک میشود در حالی که قالب برای استفاده بعدی آماده میشود.
مرحله ۵: آمادهسازی برای چاپ
توری با طرح روی دستگاه چاپ با پیچها نصب میشود. معمولاً تولیدکنندگان از دستگاههای چاپ دستی و اتوماتیک استفاده میکنند. بنابراین، هنگامی که پروژه شما نیاز به چاپ چند رنگ دارد، استفاده از دستگاه چاپ اتوماتیک بهترین گزینه است. پارچه یا هر مواد دیگری که بر روی آن چاپ میشود، روی یک تخته چاپ زیر توری قرار میگیرد.
مرحله6:چاپ طرح
جوهر را بالای شابلون بریزید و با استفاده از کاردک مخصوص (اسکویجی) رنگ را با فشار از بالا به پایین بکشید تا جوهر از قسمت خالی شابلون رد شده و به پارچه انتقال داده شود.
مرحله ۷: خشک کردن با حرارت و پایان چاپ
در این مرحله، جوهر منتقل شده روی پارچه با کمک یک خشککن کاملاً خشک میشود. پس از خشک شدن، باید محصول نهایی را برای چک کردن باقیماندهها قبل از روانه بازار بشویید و بررسی کنید. همچنین، باید جوهر توری را با مواد شیمیایی بشویید و برای استفاده بعدی آماده کنید.
اگر به فرایند چاپ لباس علاقه مندید خواندن این مقاله خالی از لطف نیست.
تجهیزات چاپ سیلک
اکنون که شما درک کردید چاپ سیلک چگونه کار میکند، بیایید تجهیزات مرتبط با این فرآیند را بررسی کنیم.
۱. پرینتر و فیلمها
یک پرینتر که بتواند طرحها را بر روی قالبها چاپ کند، اولین موردی است که باید داشته باشید تا به چاپ سیلک شخصی دست پیدا کنید. این پرینتر طرحهای مورد نیاز را بر روی فیلمهای شفاف به نام فیلم استاتیس چاپ میکند. شما باید برای هر رنگ و بعداً برای ساختن قالبها از یک فیلم استاتیس متفاوت استفاده کنید.
۲.شابلون توری مش
شما باید فیلم شفاف را بر روی توری مش قرار دهید تا الگو را برجسته کند. توریهای مش اصلی از نخهای ابریشمی به دست میآیند و گزینههای مختلفی امروزه از پارچههای پلیاستر ساخته میشوند. علاوه بر این، تعداد موی توری مش، ضخامت و بافت آن کیفیت چاپهای نهایی را تعیین میکند.
۳. جوهرها
جوهرها یا پیگمنتهای استفاده شده برای چاپ سیلک نقش حیاتی را ایفا میکنند و گزینههای متعددی دارند. جوهرهای تخصصی برای چاپ سیلکی با کیفیت بالا و اثرات درخشان بر روی محصولات نهایی وجود دارد.
۴.اسکویجی
اسکویجی شامل تیغههای لاستیکی ساده است که به یک دسته از پلاستیک یا چوب متصل شدهاند. این تیغهها جوهر را از طریق توری مش فشار میدهند تا به شیء چاپی برسد. اسکویجی استفاده شده در روش سیلک اسکرین انواع مختلفی دارند. به طور کلی، قاب توری مش معمولاً انواع اسکویجی را تعیین میکند که باید استفاده شوند.
5.دستگاه چاپ
دستگاه چاپ ابزاری اساسی است که شابلون را به شکل محکم نگه میدارد. این امکان را فراهم میکند که چاپ راحت در محصولات چاپی زیر مش صورت گیرد.
۶. خشک کن نواری
خشک کن نواری به گرم کردن جوهر تا دمایی که ماندگاری چاپ را تضمین میکند و از از بین رفتن یا ترکیدن آن جلوگیری میکند کمک میکند.
انواع روش های چاپ سیلک
فرآیند چاپ اسکرین در انواع مختلفی ارائه میشود و نتایج تمام شده متفاوتی را تولید میکند. بنابراین بهتر است انواع مختلف را بشناسید تا مناسبترین نوع را برای محصول خود انتخاب کنید. در ادامه روشهای متداول چاپ اسکرین آمده است:
1.چاپ Grayscale
این نوع چاپ اسکرین یک تکنیک شگفتانگیز برای چاپ تصاویر تمام رنگ به عنوان نیمهتونهای یک رنگی یا خاکستری است. با این حال، وقتی نقاط بیشتری در نیمهتون وجود دارند، چاپها با جزئیات بسیار خوبی ظاهر میشوند. این فرآیند با روش سیاه و سفید متفاوت است. این فرآیند فقط مقیاسهای رنگی، CMY، یا RGB را در سایههای خاکستری استخراج میکند. چاپ درجهبندی خاکستری یک روش چاپ صرفهجویی در هزینه است که معمولاً برای چاپ طرحها به صورت سفید و سیاه بر روی پارچهها استفاده میشود.
2.چاپ رنگ لکهای
چاپ رنگ لکهای، پرکاربردترین تکنیک توسط تولیدکنندگان و طراحان محصول است. این تکنیک از رنگهای موجود مربوط به جوهر با استفاده از قالب مش چاپ میکند. تکنیک رنگ لکهای نسبت به بیشتر تکنیکهای چاپ صفحهای سادهتر است و یک نقطه رنگ جامد درخشان ایجاد میکند. این گزینه ایدهآل برای چاپ بر روی هودیها، جاکتها و تیشرتها است.
CMYK (چاپ چهار رنگ)
CMYK یا چاپ چهار رنگ، پیچیدهترین نوع چاپ صفحهای است. معمولاً شامل چهار رنگ اصلی است: مشکی، قرمز مجنتا، آبی سایان و زرد. ترکیب این رنگها باعث ایجاد رنگهای مورد نیاز میشود. اگرچه میتوانید این رنگها را به صورت دستی ترکیب کنید، اما توصیه میشود که آنها را به صورت خودکار مخلوط کنید تا بهترین نتایج را بگیرید.
چاپ (Half-tone Printing)
چاپ Half-tone شامل چاپ رنگهای تکی در گرادیان است. در کل فرایند از یک رنگ جوهر تکی استفاده میکند، معمولاً به صورت Half-tone، بنابراین وقتی از دور نگاه شود، چاپ رنگی متفاوتی را نشان میدهد. این تکنیک مناسب برای ظاهر چاپ چند رنگی است بدون این که در واقع به چاپ چندین رنگ بپردازد.
مزایا و معایب چاپ سیلک اسکرین
برخی از مزایای مهم چاپ سیلک اسکرین
- فرآیند ساده
فرآیند چاپ، چه به صورت دستی و چه به صورت خودکار، نسبتاً ساده است. مهمتر از همه، ابزارهایی که برای چاپ نیاز دارید پیچیده نیستند. - همه کاره
فرآیند چاپ سیلک اسکرین با محصولات مختلف، بدون توجه به شکل، اندازه و جنس سازگار است. این فرآیند امکان چاپ روی اشیای مسطح و اشیای دارای شکلهای نامنظم یا پیچیده مانند سطوح کروی را فراهم میکند. همچنین این فرآیند امکان استفاده از رنگهای متعدد در چاپ را فراهم میکند. - طرحهای بادوام
این فرآیند با استفاده از پوشش جوهر سنگین، به دستیابی به ظاهر رنگارنگ و مرتب طرح کمک میکند و دوام و کیفیت طرح چاپی را تضمین میکند. جوهر با پارچه ترکیب میشود و از ترک خوردن یا محو شدن سریع آن جلوگیری میکند. - مهمتر از همه، با اعمال پوششها و افزودنیهای خاص، میتوان جوهر را در برابر رطوبت، اشعه UV، مواد شیمیایی و خراشها مقاوم کرد. این ویژگی باعث میشود قطعات چاپ سیلک اسکرین برای استفاده در فضای باز و محیطهای سخت مناسب باشند بدون اینکه تخریب شوند.
- کارایی و سرعت
بر خلاف سایر تکنیکهای چاپ، چاپ سیلک اسکرین سریع و کارآمدترین روش است، به شرطی که شابلون آماده باشد. این روش برای پروژههایی که نیاز به تکرار طراحی دارند، ایدهآل است.
معایب چاپ سیلک اسکرین
با اینکه چاپ سیلک اسکرین تکنیکی چندمنظوره با مزایای فراوان است، اما معایبی نیز دارد. در اینجا به برخی از آنها اشاره میکنیم:
- هزینه بالای راهاندازی
هزینه اولیه راهاندازی تکنیک چاپ سیلک اسکرین گران است. به همین دلیل، بهتر است محصولاتی که نیاز به چاپ سیلک اسکرین دارند را به یک تأمینکننده تخصصی برونسپاری کنید. - تنوع رنگ بیشتر، هزینه بیشتر
چاپ سیلک اسکرین تنها میتواند یک رنگ را در هر شابلون ایجاد کند که این فرآیند را نسبتاً کند و چالشبرانگیز برای چاپ چندرنگ میکند. هزینه این فرآیند بیشتر میشود زیرا باید برای هر رنگ یک شابلون جدید ایجاد کنید.
برای دیدن مقاله ی بهترین پرینتر های خانگی ما اینجا کلیک کنید.
ممنون بابت مقاله ی جالبتون لذت بردم.